De club “rollend materiaal”

Ongeveer 90% tot 95% van de starts die gemaakt worden bij de ACvZ zijn lierstarts. Bij deze starts zijn we afhankelijk van ons “rollend” materiaal. Gelukkig kan het rollend materiaal genieten van enkele enthousiaste mensen die ervoor zorgen dat het materiaal steeds in perfecte staat verkeerd. Een samenvatting van het rollend materiaal:

startcombiDe “startcombi” is eigenlijk onze mobiele verkeerstoren.Boven in de koepel is plaats voor de “tijdschrijver”; de persoon die alle start- en landingstijden noteert voor de administratie van de vliegtuigen.

Ook de radio’s voor communicatie met de lier en alle vliegtuigen staan in de startcombi. De vliegtuigen die vliegen vanaf Soesterberg staan dus voortdurend in contact met de mensen op de startplaats.

JD kabel trekker1De “trekker”, zoals hij bekend staat, is een John Deere die de lierkabels van de lier naar de startplaats rijdt. Om dit te doen is de John Deere uitgerust met 2 hydraulische hefbomen. Tijdens het uitrijden staan deze bomen in de horizontale positie, waardoor de tractor alle 6 de lierkabels gelijk kan uitrijden. Na het uitrijden kunnen de hefbomen weer, hydraulisch, in de verticale positie gebracht worden. Ook deze tractor is recent nog flink onder handen genomen, waardoor hij weer in pico bello conditie is.

busio lierDe “Busio” is eigenlijk toch wel een beetje de trots van de ACvZ. Deels gefinancierd door defensie is deze lier uniek op de wereld. Terwijl overal op de wereld met lieren gewerkt wordt die 2 of misschien wel 4 kabels hebben, heeft onze Busio maar liefst 6 lierkabels naast elkaar. Dit heeft tot gevolg dat met 1 “set” kabels maar liefst 6 vliegtuigen de lucht in geholpen kunnen worden. Met een gemiddelde tijd van 12 minuten per set kunnen in de “spits” (ja.. die heb je ook al in de luchtvaart!) per uur dus ongeveer 30 zweefvliegtuigen de lucht in geholpen worden!

De “Renault” is eigenlijk onze reserve-tractor; voor het geval dat er wat met de John Deere zou mogen gebeuren. Daarnaast wordt deze tractor gebruikt voor het maaien van ons vliegterrein.Rollend_renault

 

Op onderstaande foto de “Tost-lier”. Deze lier is deels door de leden van de ACvZ zelf gebouwd en voorzien van een dikke V8-motor. De lier heeft 2 kabels en is onze reserve-lier voor het geval er iets met de Busio zou mogen gebeuren. Daarnaast voorziet de Tost de achterblijvende leden tijdens het kamp van de nodige startcapaciteit op Soesterberg (samen met de Renault-tractor). Momenteel wordt deze lier geheel gereviseerd..
DSC05653