De club “winteronderhoud”

Winteronderhoud.

winteronderhoud1Zweefvliegen is een zomersport, in de winter doen we dan ook al het onderhoud aan onze vliegtuigen, rollend materiaal en gebouwen. Dit noemen we “winteronderhoud”. Het winteronderhoud vindt ongeveer plaats van november tot en met februari en wordt uitgevoerd door de vliegende leden. Enkele uitzonderingen daarop zijn leden die op een andere manier een bijdrage leveren aan het reilen en zeilen van de club, denk aan instructeurs en bestuursleden.

winteronderhoud2In principe is het winteronderhoud in de weekenden en op woensdagavond; met de nadruk op de zondag van 10:00u tot 17:00u. Het onderhoud vindt officieel plaats onder toezicht van een van de technici die de club rijk is, en je hoeft er geen technische opleiding voor gehad te hebben om al een hoop verschillende dingen te kunnen doen.

 

winteronderhoud4Iedereen wordt verdeeld in projectgroepjes, en elk projectgroepje heeft een ervaren lid als projectleider. Om je een idee van zo’n projectgroepje te geven; bijvoorbeeld elk vliegtuig heeft een eigen projectgroep met ongeveer 3-5 mensen. Bij de projectleider kan je terecht met al je vragen, en hij zorgt ook voor de planning van, en taken binnen, je project. Voor het winteronderhoud begint kan je jouw voorkeur voor een bepaald project trouwens ook nog opgeven via een lijst op de interne leden website.

winteronderhoud3Hoeveel winteronderhoud je moet doen is afhankelijk van hoeveel je gevlogen hebt; heb je weinig gevlogen dan hoef je minder winteronderhoud te doen dan iemand die meer heeft gevlogen. Doordat het winteronderhoud binnen de club en door clubleden wordt gedaan hoeft dat niet uitbesteed te worden, wat weer resulteert in lagere jaarlijkse kosten. Dit vertaalt zich weer in de contributie. Winteronderhoud is altijd heel gezellig en op zondag zijn er altijd pannenkoeken en soepen om de klussende clubleden weer van energie te voorzien!