Zweefvliegen

De uitvinder ” Otto Lilienthal (1848 – 1896) “

Otto Lilienthal portrait

Otto Lilienthal

Op deze pagina informatie over de geestelijk vader van het zweefvliegen, en wat dat betreft de gehele luchtvaart; Otto Lilienthal.

Voor 1881 waren pogingen om vliegtuigen te maken slechts sporadisch. Otto Lilienthal bracht daar verandering in. Hij was de eerste persoon in de geschiedenis die werkelijk vloog, en het daarna nog een keer kon doen… Voor Lilienthal werd het bouwen van een “zwaarder-dan-lucht-voertuig” als onmogelijk beschouwd; alleen gekken en dromers hielden zich daarmee bezig. Lilienthal bracht daar verandering in. De foto’s van Lilienthal terwijl hij vloog waren wereldwijd beroemd.

Over een periode van 5 jaar bouwde hij meer dan 18 verschillende zweefvliegtuigen. Van de 18 waren er 15 eendekkers, en 3 tweedekkers. Alle vliegtuigen werden bestuurd door het verschuiven van het gewicht van de vlieger i.p.v. door roeren. Model nummer 11 was het “standaard” Lilienthal model, een eendekker. Van dit model bouwde Lilienthal tenminste 8 vliegtuigen.

Lilienthal zweefvlieg heuvelLilienthal’s eerste model had geen staart, en was niet meer dan een paar vleugels. Dit model testte hij door van een plank af te springen. Zijn pogingen werden echter al snel serieuzer toen hij een kunstmatige heuvel liet bouwen in Lichtenfelde, vlak bij Berlijn. Vanaf deze heuvel kon hij altijd tegen de wind in starten, ongeacht uit welke hoek de wind waaide.

lilienthal glider

Inspiratie voor de gebroeders Wright…

Lilienthal heeft een vitale bijdrage geleverd aan het uitvinden van het vliegtuig. Uit uitspraken en brieven van de gebroeders Wright valt op te maken dat Lilienthal een belangrijke bron van inspiratie voor hen beiden was. In feite werden de gebroeders Wright zelfs direct door brieven van Lilienthal geinspireerd om de uitdaging van het bouwen van een vliegtuig aan te gaan. Het onderzoek dat Lilienthal had gedaan naar “de vlucht van de mensch” vormde zelfs de basis voor de gebroeders Wright.Lilienthal zweefvliegtuig 2