Zweefvliegen “De sleepstart”

De sleepstart

sleepstartDe sleepstart is een methode van starten die naast de lierstart wordt gebruikt. Bij de sleepstart zit het zweefvliegtuig middels een kabel van 50 meter lang verbonden aan een motorvliegtuig.

Op de grond trekt het motorvliegtuig eerst de kabel langzaam strak. Wanneer de kabel strak is stijgen zowel het motorvliegtuig als het zweefvliegtuig op. De motorvlieger brengt het zweefvliegtuig dan naar een tevoren afgesproken plaats en hoogte, alwaar de zweefvlieger de kabel ontkoppeld.

sleep in de ASK21Vroeger kwam het motorvliegtuig dan in een steile duikvlucht naar beneden om de kabel af te werpen en vervolgens te landen (het motorvliegtuig mag niet landen met de kabel er nog aan..). Dit betekende voor de vlieger dat hij na het afwerpen nog een extra rondje moest maken.

Husky sleepvliegtuigTegenwoordig zijn enkele sleepvliegtuigen voorzien van een kleine lier; na het ontkoppelen van het zweefvliegtuig liert het motorvliegtuig de kabel in (tijdens de duikvlucht); hierdoor kan het motorvliegtuig direct landen.