Zweefvliegen “Instrumenten”

Bij de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen hechten we veel waarde aan het instrumentarium van onze vliegtuigen. Daarom zijn er veel identieke instrumenten die ook een “vaste plek” op het instrumentenpaneel hebben. We proppen de instrumenten dus niet “zomaar” in het vliegtuig, en dat is wel zo duidelijk.

Daarnaast bezitten alle prestatievliegtuigen van de ACvZ over moderne navigatie-computers die werken op signalen van satellieten (GPS). Hiermee kunnen onze vliegers tot op enkele meters nauwkeurig van A naar B vliegen.

De Hoogtemeter

Zweefvliegtuig hoogte meter

Hoogtemeter

De hoogtemeter werkt op het principe van afnemende luchtdruk met toenemende hoogte. Omdat de druk echter van moment kan veranderen heeft de hoogtemeter een knop waarmee men de referentiedruk kan instellen.De grote wijzer geeft de hoogte in honderden meters, de kleine wijzer geeft de hoogte in duizenden meters. Nevenstaande hoogtemeter geeft een hoogte aan van 660 meter.

De snelheidsmeter

zweefvliegtuig snelheidsmeter

Snelheidsmeter

De snelheidsmeter werkt op het principe van toenemende druk met toenemende snelheid. Middels een buis in de vliegrichting (pitot-buis) meet men deze druk. Van deze druk haalt men de druk van de stilstaande lucht af, en het verschil heeft een wiskundig verband waaruit de snelheid is af te leiden.De snelheidsmeter geeft de snelheid aan tov. de omringende lucht. Met andere woorden: als je tegen een wind van 30km/h in vliegt, en je snelheidmeter staat op 100km/h, dan zal je grondsnelheid 70km/h zijn.

De variometer

zweefvliegtuig variometer

Variometer

De variometer werkt, net als de hoogtemeter, op het principe van afnemende luchtdruk met toenemende hoogte. De meeste variometers zijn aangesloten op een leiding van een (luchtdichte) thermosfles naar de buitenlucht. Als het vliegtuig nu stijgt (en de luchtdruk van de buitenlucht afneemt) zal de lucht van de thermosfles naar buiten stromen. Bij een zakkend vliegtuig gebeurt het omgekeerde. De wijzer geeft de stijg- of daal-snelheid weer in meters per seconde.

De slipmeter

zweefvliegtuig slipmeter

Slipmeter

Dit instrument laat zien of je recht door de lucht vliegt. Als je niet recht door de lucht vliegt dan zal het balletje in het buisje door de zijdelingse krachten opzij worden geschoven. Zie de onderstaande tekening.

slippen uitleg

uitleg van het slippen

De radio

zweefvliegtuig radio

Radio

Met de radio kan je vanuit je vliegtuig contact opnemen met diverse radiostations op de grond of in de lucht. Denk hierbij aan verkeersleiding of aan andere vliegtuigen. De radio’s van de ACvZ hebben de mogelijkheid om 760 verschillende kanalen te selecteren.